Άρση μέτρων: Αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή τους – Ποιες επιχειρήσεις ανοίγουν πρώτες

Τι προβλέπει το πλάνο άρσης των περιοριστικών μέτρων στη χώρα.

Το αργότερο την Κυριακή θα κλειδώσει οριστικά ο χάρτης για την άρση των περιοριστικών μέτρων που έφερε ο κορωνοϊός.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, το κυβερνητικό σχέδιο ορίζει πως στις 4 Μαίου θα ανοίξουν:

-κομμωτήρια

-κέντρα αισθητικής και

-καταστήματα λιανικού εμπορίου έως 500 τ.μ.

Τέλη Μαϊου – πιθανότατα 25/5 ανοίγουν:

-Η εστίαση

-Τα πολυκαταστήματα

Σύμφωνα με τον ίδιο σταθμό η Γ΄Λυκείου θα κάνει ποδαρικό στο άνοιγμα των σχολείων στις 11 Μαίου, σε ένα πολύ διαφορετικό, όμως, περιβάλλον, όπου πιθανόν οι τάξεις θα σπάσουν σε μικρότερα τμήματα και σε περισσότερες αίθουσες. Οι δε μαθητές θα κληθούν να τηρούν τα αναγκαία μέτρα υγιεινής. Εντός του ίδιου μήνα θα ακολουθήσει το άνοιγμα των λοιπών τάξεων του Λυκείου και τα γυμνάσια, ενώ τα δημοτικά δεν αποκλείεται να ανοίξουν αργότερα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση της Τετάρτης αναφέρθηκε στα κριτίρια για να ανοίξουν τα σχολεία, σημειώνοντας εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Όπως σημείωσε αυτοί οι παράγοντες μπορεί να είναι «τι ακολουθεί και τι επηρεάζεται από το άνοιγμα των σχολείων, τις οικογένειες των παιδιών, το αν οι οικογένειες αυτές έχουν ευπαθή ομάδα στον περίγυρό τους, το αν δίνεται η ευκαιρία σε αυτά τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους με τον τρόπο που γίνεται ως τώρα, το αν υπάρχει τρόπος αυτές οι ευπαθείς ομάδες να απομακρυνθούν από το οικογενειακά περίγυρο σε ασφαλές περιβάλλον».

Πάντως ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης, δήλωσε στον ΣΚΑΪ νωρίτερα πως από τις 4 Μαίου και σταδιακά κάθε εβδομάδα θα έχουμε ολοένα και περισσότερα ανοίγματα σε κλάδους της οικονομίας. Δίνοντας το πλάνο της άρσης των μέτρων είπε πως σε πρώτη φάση ανοίγουν ειρηνοδικεία και υποθηκοφυλακεία, από 27 Απριλίου, ενώ από 4 Μαΐου θα έχουμε σταδιακά ανοίγματα και σε καταστήματα και άλλες υπηρεσίες.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πώς «η όλη διαδικασία θα διαρκέσει ένα δίμηνο», δηλαδή όλο τον Μάιο και Ιούνιο.

Τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό δεν λήγουν στις 28 Απριλίου, διευκρίνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς από την πλευρά του, στη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία της Τετάρτης. Μάλιστα, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι η σταδιακή άρση της καραντίνας δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να έχουμε κρούσματα, καθώς και ότι τους επόμενους μήνες θα χρειαστεί είτε να πατάμε «φρένο» είτε να λαμβάνουμε μέτρα, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.