Έρχεται νέα δέσμη στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Η «έκρηξη» κρουσμάτων κορωνοϊού έχει θέσει σε επιφυλακή την κυβέρνηση, που ήδη ετοιμάζεται να θέσει σε ισχύ τα μέτρα στήριξης που έχουν σχεδιαστεί.

Η εφαρμογή των μέτρων στήριξης -στα οποία περιλαμβάνεται και η παράταση της δυνατότητας αναστολής συμβάσεων εργασίας- αναμένεται να γίνει με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος λόγω και των περιοριστικών μέτρων -για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού- που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο «Ελεύθερος Τύπος», μπορεί το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown να έχει αποκλειστεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό αλλά κλάδοι όπως η εστίαση αλλά και ο τουρισμός ζουν αυτόν τον εφιάλτη για δεύτερη φορά από τον περασμένο Μάρτιο με το πρώτο ξέσπασμα του κορωνοϊού.

Οι εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ, κατά το ίδιο δημοσίευμα, είναι ότι η πτώση του τζίρου στις τουριστικές μονάδες μέχρι και το τέλος Ιουλίου είχε συναντήσει τις προβλέψεις που είχαν γίνει από την άνοιξη για συρρίκνωση έως και 80%, ενώ στην αρχή του μήνα, πριν την αύξηση των κρουσμάτων σε τουριστικές περιοχές, ο Αύγουστος αναμενόταν «λίγο καλύτερος», κάτι που μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται. Ανάλογες προβλέψεις είχαν γίνει και για την εστίαση αλλά και τις «δορυφορικές» του τουρισμού υπηρεσίες οι οποίες πλέον έχουν παράλληλη πτωτική πορεία.

Τα 3+1 μέτρα στήριξης

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν με στόχο να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην οικονομία ο «Ελεύθερος Τύπος» επισημαίνει τα εξής:

Εργασία

Τα αντίδοτα στα επαπειλούμενα λουκέτα και την απότομη αύξηση της ανεργίας είναι δύο: Μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης και ρευστότητα για τις επιχειρήσεις.

Στον τομέα απασχόλησης ήταν υπό συζήτηση από τον Ιούλιο ένα νέο πλέγμα μέτρων που όχι μόνο θα συντηρεί τις θέσεις εργασίας – ρόλο που είχε αναλάβει με όχι μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία – αλλά και θα δίνει και κίνητρα για νέες προσλήψεις κυρίως σε κλάδους που δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα από την υγειονομική κρίση. Σε ένα γενικό πλαίσιο έχουν ζητηθεί ένα πλέγμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και φορολογικών κινήτρων για νέες θέσεις εργασίας το οποίο τώρα θα πρέπει να οριστικοποιηθεί και να εφαρμοστεί στην πράξη.

Ενέσεις

Περισσότερα είναι τα μέτρα που θα αφορούν την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις για να αποφευχθούν «λουκέτα». Ειδικότερα:

  • Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη εξαγγείλει τον τρίτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής μέσω της οποίας θα διατεθεί χαμηλότοκος δανεισμός ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις που είχαν αποδεδειγμένα μεγάλη μείωση τζίρου λόγω της κρίσης. Στο αρχικό ποσό του 1 δισ. ευρώ αναμένεται να προστεθούν επιπλέον 200 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται ότι είναι τα υπόλοιπα από την επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙ. Για την απόδοση του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής ΙΙΙ θα ληφθούν υπ’ όψιν τα στοιχεία της περιόδου Μαρτίου – Ιουλίου ανοίγοντας έτσι το φάσμα των δυνητικών δικαιούχων βάζοντας πρώτες τις τουριστικές επιχειρήσεις χωρίς όμως να αποκλείουν και τις επιχειρήσεις που δεν μπήκαν στο πρώτο και τον δεύτερο κύκλο του συγκεκριμένου μέτρου.
  • Το υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζει ένα δεύτερο πακέτο εγγυοδοσίας ύψους 2,5 δισ. ευρώ που θα αρχίσει να τρέχει τις επόμενες εβδομάδες ώστε να τροφοδοτήσει με κεφάλαιο κίνησης τις επιχειρήσεις που βλέπουν τον τζίρο τους να μειώνεται συνεχώς μέσα στην κρίση που πλήττει οριζόντια όλους τους κλάδους της οικονομίας. Μάλιστα σε αυτή τη φάση υπάρχει περισσότερη αισιοδοξία για καλύτερη συνεργασία εκ μέρους των τραπεζών, αφού και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δείχνουν να αναγνωρίζουν ότι χωρίς περισσότερη ρευστότητα στην περίοδο της κρίσης θα βρεθούν μπροστά σε ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων που θα προστεθεί στα σημερινά.
  • Μέτρο ανακούφισης θα είναι και η ρύθμιση σε 12 άτοκες ή 24 δόσεις με επιτόκιο έως και 2,5% για τις φορολογικές υποχρεώσεις των πληττόμενων επιχειρήσεων οι οποίες έχουν αναβληθεί μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου. Η νέα αυτή ρύθμιση αναμένεται να αρχίσει να τρέχει από τις αρχές Οκτωβρίου και οι δόσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται από τις αρχές του 2021. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας και αναμένεται να πάει στη Βουλή μέσα στην επόμενη εβδομάδα

Πηγή: iefimerida.gr